Aitonevan turvemuseo

Aitonevan turvemuseo sijaitsee aidossa turvetuotantoympäristössä, joka on ollut käytössä  vuodesta 1942 alkaen. Tuotannon aloitti valtion omistama Suo Oy, 1960-luvullaomistajana oli lyhyen aikaa Imatran Voima Oy. Vuodesta 1969 asti tuotannosta on vastannut Valtion Polttoainekeskus eli Vapo Oy. Turvemuseo toimii tuotantoalueen entisessä ruokalarakennuksessa. Museossa on monipuolisesti esillä turpeen tuotantovaiheet, käyttö sekä turvealan historia ja kehitys. Myös soiden ympäristönhoitoon liittyviä seikkoja on museossa esillä. Museon ulkopuolelle metsämaastoon on sijoitettu kuutisenkymmentä turvetuotantoon liittyvää konetta, joista vanhimmat ovat 1940-luvulta.

TURVEMUSEO JA YMPÄRISTÖPOLKU LINTUTORNEINEEN


Turvemuseo ja –tietopiste löytyvät Kihniön Aitonevalta, joka on yksi Suomen vanhimpia turpeennostoalueita. Turvetietopisteeseen on koottu pala suomalaista turvetuotannon historiaa. Vanhojen turpeennostokoneiden näyttely kertoo omaa tarinaansa suon hyötykäytöstä. Aitonevan ympäristöpolkua pitkin suo tulee sitä ennestään tuntemattomallekin tutuksi. Kesällä 2015 avattiin uusi ja uljas lintutorni laavun viereen.

Kuvastaako suo suomalaista sielunmaisemaa..? Se selviää vasta paikan päällä.

Museossa on jonkin verran ahtaita väliovia ja ulkoalueet ovat osittain vaikeakulkuisia, jolloin liikuntaesteisten pääsy kaikkien koneiden ääreen ja ympäristöpolulla liikkuminen saattaa olla haasteellista.

Yhteys:
020 790 6403 tai 020 790 4000
timo.talasoja(at)vapo.fi

Avoinna kesäkuusta-elokuuhun ma-su 12-17 ( vapaapääsy )

Yhteyshenkilö ryhmille on Sirpa Kortesluoma, puh. 050 4022 030.